Exchange BBM Pin to have friends and contacts for Malaysians

Friday, 21 October 2011

BBM part 1

Malaysia only ! Broadcast this and add your bbpin (:

Eleza-22C59E2
Radin Danial - 2204907E
Rimau Malaya - 275ECA55
Faris-21BE81F6
Zuey-2330BA48
Syaza-269B3427
Natasya-21106C4B
Nani-27667C85
Sofea-277E6CC8
Yaya-22CA2B25
Adri-2627A2D7
SyhdSzl-26247993
Asyraf-274D7858
Suqry-271D6073
Jaafar-2284E630
Anis-21155426
Wan Raziee-271CD6B5
Akhba-22A0F2A5
Nabil mokhtar-21B4F8C6.
Trisyia-267FDD7F
Nadz-20e6dcf2. SF - 22846B1B
IAN - 21AE8BC3
Mierol - 234A743B. Hunnyrara-24B2E522
BeLLa RaiN - 23166CF4
Kapitan Ape3x -21463858. Azie - 235BE0F5. kupu2 mimpi -268A63A6. Yanz -2180202C
Isz-22FAA309
Rozana-21203FC1
Iqmal - 2279290D
Iffaa nabilah-pin:26B10BC1
Natasha Jailani-21551510
Ajai - 227EDFBC
Ashraf - 22739e5a
Rafiq mokhtar- 23488c6b
Amalina-255AE891.
Manje(lelaki sopan) pin:25FF8154
Zuhair-zul pin:220FCA75
Afy pin:21F45229
Mr.M 2696E9D6 @Terengganu
Mr.aire pin:3113AFD4 @around malaysia


Plss BC this bb pin looking for frenz bbm...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rahsia Handphone ketika kecemasan dan cara format handphone

RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN & CARA2 FORMAT HANDSET

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -


1.Nombor Kecemasan
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di
PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.hohoh..padan muka kaw!

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia.:)

CARA2 FORMAT HANDSET
Adakah yang memiliki enset nokia jenis s60 (Nokia N70, N73, 7610, 6600, N-gage, 6120 Classic)?Format tepon jika msuk virus?xperlu p kdai tepon or klinik handphone or wateva lah yg mnyakitkan ati krana mngmbil upah yg tggi.Kat sni aq akan bgi tutorial cket sal nk FORMAT HANDSET JENIS SYMBIAN 60 pada kwang.

Ok,First skali kwang p buat air tgkat ali or kopi ker ikot ksukaan kamu lar..Second lak,yg jnis isap rkok tu isap ar luu puas2.Pastu kwang follow step bwah neyh k.Sblum tu pastikan enset kwang tu ckup bateri(full).

1. Pertama skali, save and backup sumer data2 dalam memori enset kwang(nota,mssge,draft mssge,cntact,pic) kepada memori kad.klau nk backup bleyh gnakan NOKIA PC Suite kat pc kwang tu.
2. Selepas sudah backup data2 trsebut,kuarkan memori kad kwang n off enset trsebut.
3. Dalam keadaan off,

- Tekan butang dail (green button)

- Butang bernombor 3

- Tekan butang bintang * (star)

- On handset korang

- Jangan lepas satu butang pun hinggalah screen menunjukkan abjad FORMAT

- Masa yang diperlukan lbeyh krang 5 minit.

4. Kesemua step diatas haruslah dibuat serentak sehingga kuar waktu yg perlu diset smula.
5. DONE! Anda brjaye mmformat tepon anda!


Butang Rahsia Nokia
Berikut ini adalah kunci kod butang rahsia yang boleh anda lakukan sendiri dengan menekan pada key pad hp anda yang berjenama Nokia sama ada cdma maupun yang gsm. 1.
Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity) Caranya tekan butang * # 0 6 # 2.
Melihat versi software, tarikh pembuatan softwre dan jenis compresion software Caranya tekan * # 0 0 0 0 # Jika tidak gagal coba butang * # 9 9 9 9 # 3.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 4.
Melihat nombor / nombor private number yang menghubungi handphone anda Caranya tekan * # 3 0 # 5.
Menampilkan nombr pengalihan telefon all calls Caranya tekan * # 2 1 # 6.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan telefon kerana tidak anda jawab (call divert on) Caranya tekan * # 6 1 # 7.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilan kerana di luar jangkauan (call divert on) Caranya tekan * # 6 2 # 8.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilann kerana sibuk (call divert on) Caranya tekan * # 6 7 # 9.
Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330 Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 # 10.
Menampilkan status sim clock Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 # 11.
Berpindah ke profil profile handphone anda Caranya tekan tombol power off tanpa ditahan 12.
Mengubah setting hp nokia ke default atau aturan kilang Caranya tekan * # 7 7 8 0 # 13.
Melakukan reset timer handphone dan score game hp nokia Caranya tekan * # 7 3 # 14.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 15.
Melihat kod pengilang atau factory code Caranya tekan * # 7 7 6 0 # 16.
Menampilkan serial number atau nomer seri hp, tarikh pengilangan,tarikh pembelian, dan tarikh service terakhir, transfer user data. Untuk keluar handphone harus direset balik. Caranya tekan * # 92702689 # 17.
Melihat kod pengamanan handphone anda Caranya tekan * # 2 6 4 0 # 18.
Melihat alamat ip perangkat keras bluetooth anda Caranya tekan * # 2 8 2 0 # 19.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terbaik namun bazir energi batery Untuk meng off gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 3 3 7 0 # 20.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terendah namun jimat energi batery. Untuk mematikan gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 4 7 2 0 # 21.
Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia Caranya tekan nombor urut lalu # contoh : 150# 22.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan Caranya tekan * * 2 1 * Nombor Tujuan # 23.
Mengalihkan panggilan ke nomor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab Caranya tekan * * 6 1 * Nombor Tujuan # 24.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telefon bimbit anda sedang sibuk Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #
Keterangan Tambahan : - Kod di input tanpa jarak - Ada kod-kod nokia yang berlaku pada jenama handphone tertentu saja..selamat mencuba…

Thursday, 20 October 2011

Tuesday, 18 October 2011

Melihat masalah dari kacamata

Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya."Berapa beratkah air ni?"

"10 ml!""15ml!","50ml!""100ml!" Murid-murid menjawab.

Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?

"Tiada apa-apa!" Murid menjawab

Kalau saya memegang selama setengah jam?

"Tangan lenguh!" Murid menjawab,

Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?

"Tidak!" murid menjawab.

Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?

"Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh", salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.

Guru tersenyum,"Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?"

Murid-murid mula pening, gilo ker apo?

Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?

"Lepaskan sahaja gelas itu!"

Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.

Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.

Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa.

Ingat…"Lepaskan sahaja gelas itu!"

"Segala masalah di dalam hidup ini pun sama. Kita simpan dalam kepala kita sedikit, kita rasa OK. Fikir lama-lama, mula sakit kepala. Lama dan lama lagi kita terlalu fikirkan masalah itu, kita mula tertekan dan kita hilang fokus untuk buat perkara lain."

Saturday, 15 October 2011

Mana Mak

Mana Mak?'

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, "Along mana?'

Mak jawab, "Ada di dapur tolong siapkan makan."

Ayah tanya Mak lagi," Angah mana?"

Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola."

Ayah tanya Mak, "Ateh mana?"

Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?"

Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?"

Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik."

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, "Mana Mak?"

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, "Tak tahu."

Ayah tanya Angah, "Mana Mak?"

Angah menonton tv. Angah jawab, "Mana Angah tahu."

Ayah tanya Ateh, "Mana Mak?"

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, "Entah."

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, "Mana Mak?"

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, "Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!"

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, "Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka."

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".

Hanya Adik yang jawab, "Mak dah tak ada."

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

**Jgn Lupa Click Share Setelah Membaca...

Watak pengguna blackberry

MACAM-MACAM WATAK PENGGUNA BLACKBERRY

1. MODEL : Tukar gambar setiap 5 minit

2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari

3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan >:O >:O (Contoh :: 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting

5. PENGGANAS : Suka menyebarkan BBM yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)

6. BINTANG FILEM : Suka ganti status setiap 5 minit

7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk nama atau status!

8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa! Contoh {otw ke 1utama} kemudian {di 1utama shopping jap} kemudian {tgk wyg di 1utama} bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying :'(

9. BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar dan gaya aksi! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, xtakut ke lalat masuk dlm mulut?)

10. SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile


Bagi yg terasa,
‎​​​‎​​​​JGN TERSINGGUNG.. Sekadar gurauan! :p
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 11 October 2011

Rahsia Hati Seorang Perempuan??

Rahsia Hati Seorang Perempuan??

- SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian ...

- CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak menentu , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali aja....

- HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercabik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pelajaran., Bukan DENDAM ...

- IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .....

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk
ibu bapa , anak-anak , dan suami ... WANITA amat tabah ....

- PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam ...

- MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari., naluri seorang WANITA tetap seorang WANITA ., suka bermanja hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum ....

- EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bertemu dengan yang dicintainya ....

- CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus... bukan di khianati..

- SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA krn WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal ., NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja ., LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu ..., fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan wanita .....n Bukan Jadikan Wanita sbg Pemuas NAFSU!!!...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 10 October 2011

Personal MP3 Collection

[Personal MP3 Collection <=-P]
Enjoy \=D/... House Language

Vol.1 - 63mb
• Download : http://goo.gl/JK8AP

Vol.2 - 70mb
• Download : http://goo.gl/DWKJT

Vol.2.1 - 58mb
• Download : http://goo.gl/XO85K

Vol.3 - 64mb
• Download : http://goo.gl/PTiqU

Vol.4 - 60mb
• Download : http://goo.gl/lDU6r

Vol.5 - 64mb
• Download : http://goo.gl/FsIui
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 9 October 2011

Ajaib

Sebuah renungan yg baik utk hari ini..

‎​‎​Seorang guru memberikan tugas kepada siswa-siswanya untuk menuliskan Tujuh Keajaiban Dunia. Tepat sebelum kelas usai, siang itu, semua siswa diminta untuk mengumpulkan tugas mereka masing-masing. Seorang gadis kecil yang paling pendiam di kelas itu, mengumpulkan tugasnya paling akhir dengan ragu-ragu. Tidak ada seorangpun yang memperhatikan hal itu…

Malamnya sang guru memeriksa tugas siswa-siswanya itu. Sebagian besar siswa menulis demikian:

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Piramida
2. TajMahal
3. Tembok Besar Cina
4. Menara Pisa
5. Kuil Angkor
6. Menara Eiffel
7. Kuil Parthenon

Lembar demi lembar memuat hal yang hampir sama. Beberapa perbedaan hanya terdapat pada urutan penulisan daftar tersebut. Tapi guru itu terus memeriksa sampai lembar yang paling akhir…

Tapi saat memeriksa lembar yang paling akhir itu, sang guru terdiam. Lembar terakhir itu milik si gadis kecil pendiam…
Isinya seperti ini:

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Bisa melihat
2. Bisa mendengar
3. Bisa menyentuh
4. Bisa disayangi
5. Bisa merasakan
6. Bisa tertawa, dan
7. Bisa mencintai…

Setelah duduk diam beberapa saat, sang guru menutup lembaran tugas siswa-siswanya.. Kemudian menundukkan kepalanya berdoa.. Mengucap syukur u/ seorang gadis kecil pendiam di kelasnya, yg telah mengajarkannya sebuah pelajaran hebat..

Tidak perlu mencari sampai ke ujung bumi untuk menemukan keajaiban. Keajaiban itu ada di sekeliling kita untuk kita miliki..

Bersyukurlah atas semua yg kita miliki.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 3 October 2011

Theme blackberry

Theme Blackberry

Downloads Onyx Micro
8520 & 9300 ( OS 5 ) : http://db.tt/lcoxWFn
91xx
( OS 6 ) : http://db.tt/otGkDJU
9000 ( OS 5 ) : http://db.tt/Hss64hm
9300 ( OS 6 ) : http://db.tt/zT3dhMt
8900, 96xx, 9700 ( OS 5 ) : http://db.tt/amr8Wax
96xx
, 9700, 9780 ( OS 6 ) : http://db.tt/sMXT2IX

Download : (Garminfone Icon)
8520 & 9300 ( OS 5 ) http://db.tt/W9HzzWJ
8900 / 9630 / 9700 ( OS 5) http://db.tt/55FO0lj
9700 / 9780 onyx 2 ( OS 6 ) ( Purple Icon ) http://db.tt/iHfLT8g

Theme : BlackBoard 2 premium – free
8520/9300 OS 5 = http://db.tt/qLBPPMv
8900/96xx/9700
OS 5 = http://db.tt/QmMfw8b
9000 = http://db.tt/Ebhq9fX
95xx
Storm 1,2 = http://db.tt/Pb8e6z4
91xx
OS6 = http://db.tt/U5ouwob
9300 OS 6 = http://db.tt/0rScaoj
96xx/9700/9780
OS 6 = http://db.tt/M35A7oR
9800 = http://db.tt/KOBOV3L

DOODLES Animated icons ( All Type )
8520 & 9300 ( OS 5 ) : http://db.tt/5MufPqy
91xx
os ( OS 5 ) : http://db.tt/0InDrcF
9000 ( OS 6 ) :http://db.tt/eDn8I2A
9300 ( OS 6 ): http://db.tt/gDcDLOo
8900, 96xx, 9700 ( OS 5 ):http://db.tt/TJfa8dp
96xx
, 9700, 9780 ( OS 6): http://db.tt/nJeN698
9800 ( OS 6 ) : http://db.tt/ovGA2bT

Theme : Bijoux premium – free
(8900 / 96xx / 9700 – OS5) http://db.tt/hY1zCJY
(9650 / 9700 / 9780 – OS6) http://db.tt/HpzFBwz
(9800) http://db.tt/4hJSt6G

The Tablet v1.0 by IOneStudioos
Download :
8350 / 8520 /93XX OS 5 » http://db.tt/105iADi
8900 OS 5 » http://db.tt/Yv2YGKu
9000 OS 5 » http://db.tt/5Kqw2n4
95XX
OS 5 » http://db.tt/gHSv7dV
96XX/97XX
OS 5 » http://db.tt/g9Q9js4
93XX
OS 6 » http://db.tt/QAufwkr
9650/97XX/9780
OS 6 » http://db.tt/164yr19
9670 OS 6 » http://db.tt/r7CWkLW
9800 OS 6 » http://db.tt/pYDju5b

Theme : Enfin by Ez E Deesigz ( 9700 os 5 & 9780 os 6 )

9700 onyx os 5 http://db.tt/Rv1Zvfs
9780 os 6 http://db.tt/b2EpUeA

Vertical by i heart my bebe ( 9780 / 9800 ) os 6
(97xx / 9800) os 6
96XX,97XX OS 6 AZUL (font color blue) » http://db.tt/PfK8h4U
96XX,97XX
OS 6 ROSA (font color pink) » http://db.tt/bX79h5S
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BBM Rules

BBM RULES AND REGULATIONS. :|

1. If you are going to rob my Profile pic don't use it the same time as me! :O

2. Don't steal my cool status and have it as your status and act cool >:/

3. Don't get upset if you get a Broadcast!
It comes with the hype and you joined it so don't complain
broadcasts are free, so deal with it!!! 8-|

4. If you got time to READ, you got 2 have d time to REPLY---(y) /:)

5. Don't Broadcast me random pins to add, I'm not begging for friends! :>

6. Depressing statuses won't get you any attention!
Take it to the Lord in Prayer
or seek psychiatric help! =D

7. All the lovers <3WE DON'T CARE.
If it was that great you would be married 3-|

8. Don't ping in the middle of the nite,
some of us are asleep.
If you wake up and can't go back to sleep try one of these:
☑Watch tv
☑read a book
☑ or if none of the above works
Then count the Stars (*) (*) (*) !

9. Don't BroadCast some holier than thou message stating "if you love The Lord, fwd.." That's Blasphemy and damn you to hell if u do it! >:/

10. Stop placing prayers on ur status
probably to get attention
Ʊ can say ur prayers in d comfort of ur room.
Frankly God isn't on bbm
neither does He have a pin. :/

LASTLY:
If I send you a Broadcast and you are passing it on,
PLEASE don't send it back to me, We're not playing Volleyball!!=D.... =)) !
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 1 October 2011

Be honest

Broadcast this and see what you get. Be honest ^_^ peace
A : I miss you
B : I love you
C : you know I kinda like you
D : you're my favourite bbm contact
E : secretly in love with you
F : we are brothers/sisters
G : you are cute
H : you're beautiful/handsome
I : thank god you're mine
J : stylish
K : you're always there when I need you
L : I used to think about you
J : you're special to me and I don't know why.
M : wanna date?
N : you're a gangster.
O : you're so nice
P : why you no bbm me?
Q : friendly much :)
R : you're a wonderful person
S : let's hve sex, baby
T :your secret admire. *its not a secret anymore
U : playgirl/playboy
V : you hve a wonderful smile
W : I wanna meet you in real life
X : omg, you hve tons of branded tee
Y : I used to like you
Z : your lips! Sexy
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Broadcast messages

The best broadcast messages in a long time:


1- Blackberry hackers and viruses don't exist. The Blackberry and iPhone are virus free technologies.

2- No dead woman will haunt/sleep with you if u don't resend this chain. If they're 'dead' they won't see you broadcasting!

3- There is no phone company in the world that is going to give poor families some donation everytime you broadcast a message.

4 - New BBM icons do not get activated by broadcasting messages. In fact, nothing can ever be activated or deactivated by broadcasting a message.

5- THE MOST IMPORTANT ONE! BBM is not gonna shut down! Yeah! BBM has been on the news. They didn't say they're gonna shut down. Guess who pay for your BBM service? Yes, it's you yourself! You can damn sue them if they ever do that.

6- If you love Allah, go to a mosque and pray! Don't send messages to everyone to read Koran while you don't do as you said.

7- Your mom won't die if you don't send a broadcast who's going to kill her the blackberry devil? Shut up man!

8- And lastly, stop recycling the same broadcast messages over and over. We're tired of seeing the same stuff being broadcast every other week. I sent this so I am the hero!

Everyone forward this broadcast so people get the point! stupid people broadcast stupid msg

*Sorry, but I agree So B-) *
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Digital signal

Tekan alt lalu tekan juga huruf N M L L
pada home screen Blackberry anda, jeng jeng jeng..!!! signal network jd angka!!! Wah... Signal network digital..!!!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Refresh BB memory

1.cabut betri 1-2 minit.
2.tkn ALT+LG+LG.
3.cleaning memory:
options-security option-advance security option-cleaning memory-press menu button-press clear now.
4.2-3 hari skli lakukan Host Rauting Table:
option-advance option-menu button- register now.
5. 2-3 hari sekali buat Diagnostic Test:
option-mobile network-menu button-run. jika proses ada yg NO ulang lagi biar sampai semua YES.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Indo bb pek

From Indonesia
 Kumpulan Aplikasi Berita untuk Blackberry

KOMPAS » http://bit.ly/kFECpI

TV ONE » http://bit.ly/lyJAsi

DETIK » http://bit.ly/l7ntxo

KAPAN LAGI » http://bit.ly/juzYQA

LIPUTAN 6 » http://bit.ly/kRjuch

MEDIA INDONESIA » http://bit.ly/iisqeb

METRO TV » http://bit.ly/k5FRZK

OKE ZONE » http://bit.ly/iVUPEr

SUARA MERDEKA » http://bit.ly/iLW6xw

TEMPO » http://bit.ly/mjPBEt

INILAH » http://bit.ly/mEsWBj

VIVA NEWS » http://bit.ly/k30bq6

KompasBola – All » http://bit.ly/mqirEH

KompasBola – Liga Indonesia » http://bit.ly/kPlJUx

Kompasbola – Liga Inggris » http://bit.ly/mQtMRA

KompasBola – Liga Italia » http://bit.ly/jRM5DF

KompasBola – Liga Spanyol » http://bit.ly/lvHbXe

KompasBola – Liga Jerman » http://bit.ly/lQmIu6

KompasBola – Liga Champion » http://bit.ly/kCPCvA

KompasBola – Internasional » http://bit.ly/mC3IaS

KompasBola – Lain » http://bit.ly/mzfd9H

Sent from my BlackBerry®

Lost BB

If u have this pin contact, he/she is a  thief

21d5187e-UTM
235ea80c-robbed at JLn Pahang
2294d94e-stolen at wangsa walk
226d710e-stolen at Inland revenue office
21f81f4a-stolen at shop at KLCC

They are  thief!
Ask where did they got their  and broadcast this blackberrian. Help each other. May god bless us!
Sent from my BlackBerry®

BB apps

App 4  BlackBerry® :

 Bolt Browser
http://goo.gl/lh1fZ

 Font Collection 2.8
http://goo.gl/NzPIi

 Blacberry Protex
OTA
(Blackberry OS 5)
http://goo.gl/k5NYJ
(Blackberry OS 6)
http://goo.gl/5bqYx

 Kisses Spy Detectec
http://goo.gl/ru5XK

 Ram Optimis
http://goo.gl/53hou

 Advance Ram
http://goo.gl/wRpXG

 Camera Mute
http://bit.ly/7HpSxc

 Capture Nux
http://bit.ly/jxVAjj

 Senter
http://bit.ly/oodbeA

 Senter Berry Tourch
http://bit.ly/13019i

 Control Bbanel
http://goo.gl/gnDiF

 Slider
http://goo.gl/o7KPp

 Action Pad
http://bit.ly/oHoOwX

 Bbm 6.00.129
Os 6 : http://goo.gl/qiGHw
Os 5 : http://goo.gl/AAVXK

 Refresh Signal
http://goo.gl/OXvv1

 Insert Contact
http://goo.gl/n1GrX

 Lcd Pecah
http://goo.gl/AG5L0

 Kumpulan Theme
http://bit.ly/pEhFXt

 Berry Slider 8520
http://bit.ly/q4nDCR

 Sms  warna warni lampu 2 lampu
http://goo.gl/etPTQ

 Yahoo Koprol
http://bit.ly/q7seHS

 Blaq Twiter terbaik
http://bit.ly/ahnf9E

 Update YM, window terbaru
http://bit.ly/rcau6U ( semua os includ sini )

 Batery Ex
http://bit.ly/omjpfe

 Add Contact
http://bit.ly/pfPetV

 Bahasa Indonesia
Os 6 : http://bit.ly/cHJ1gO
Os 5 ; http://bit.ly/phz8h2

 Agar huruf tidak terbaca kotak2 global font
Os 5 : http://bit.ly/n5sQIt
Os 6 : http://bit.ly/olj8SJ

 Unrar
http://bit.ly/azAta6

 Ubber Social
Os 5 : http://t.co/Ku137Hh
Os 6 : http://t.co/5riC5h3
Os 7 : http://t.co/J6G2X6E

 Facebook 2
Os 6 : http://t.co/kfnkEOt
Os 5 : http://t.co/Nc70ckA
Os7
: http://t.co/N35d9qL

 Speed Notes
http://t.co/YZYrCjU

Sent from my BlackBerry®

Free call from bb to bb

Jealous that iPhones have 'Viber' for free calls. Well now we have 1 for all blackberry users! Just install it

http://bbapp.org

Free calls from BB -» BB,
If 2 BB users have the same application, they can call each other for free
Sent from my BlackBerry®

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...